[RM} [Robo]{Men}.(net)

Александър Любомиров Асенов

От кога се занимаваш с компютри?

В 5 клас за пръв път се учих да работя с "Правец 8".

През 1999г, когато бях в 8 клас, започваха годините на интернет клубове, в гр.Плевен посещавахме в така наречения "Партиен дом" интернет зала в партера на сградата. Там за пръв път се запознах с интернет и как се работи с него. Компютрите тогава бяха с операционна система windows 95 - 98.

През 2000г., когато вече бях в 9 клас, тогавашната машина беше с параметри, каквато днес всеки най-евтин телефон задминава драстично. Работеше се с CPU AMD Duron 700MHz, Ram 64MB, HDD 20GB, Video 16 или 32MB - тогава се целеше RAM да се опимизира, за да може да подкараш по-мощен софтуер.

Тогава започна истинското самообучение.

Поради тогавашните слаби мрежи и основния източник на интернет - телефонна мрежа, населените места не можеха да имат интернет. И обученето беше чрез търсене на литература, за разлика от сега - всичко е на един клик разстояние. Информацията беше много по-трудно достъпна.

Тогава започнах да се обучавам в работата с опереционни системи, основно с Windows 98. По онова време, за да се инсталира една опрерационна система, се искаха познания, защото се правеше със стартираща дискета.

Днес много хора не знаят какво е това магнитна дискета (5.25 и 3.5), които пренасянето на информация беше много интересно.

Една песен се сваляше цял месец (такава беше скоростта на интернета), а копирането ѝ беше по-трудоемък процес. Нямаше такива носители като сега - една дискета е с капацитет само 1.44MB, а една песен е с размер от към 3-5 MB, за да може да се пренесе информацията, се разделяше файла и се пренасяше на няколко дискети. Забавната част беше, че дискетите не бяха сигурен носител на информация и често имаше ситуации да има проблем с част от информацията при събирането ѝ после.

- В този период, за да се инсталира софтуер, трябваше да се използват повече умения от сегашния начин.

През 2002-2003г. се сдобих с домашен интернет. Още при самото му прекарване се запознах с безжичната технология, наложи се на разстояние около 10 км с насочени антени да се направи връзка, за да може да имам интернет. По това време беше ценно интернет-оборудването, струваше на тогавашните цени 200-300 лв.

Скоростта на интернет беше много смешна за сегашната - беше невероятните 32 Kbps на цена от 50 лв. на месец. Тогава още Google не знаеше всичко. Информацията се намираше чрез вестник, публикуван в инернет, като например вестник "Интернет", списания с дискове "Софтуер и Хардуер" и др.

На училище главно си разменяхме дискове, един си купил някой брой, а друг - друг брой. Интернетът не можеше да се използва за сваляне на информация, заради бавната скорост.

Тогава ползвахме data.bg, eurolink и др. - те предоставяха така нашумялото сега облачно пространство. Разполагаше се с около 10-100 МВ, да си качваш и споделяш информация.

Основно се занивам със софтуерна поддръжка, като основно работех с windows серия 9x (95, 98, ME), после серия NT (2000, XP). Така бях свиквал с поддръжката на ХР, че ако някой се обади за проблем в малките часове на нощта и без компютър пред мен, знаех стъпките, за да реша проблема.

Последният windows, който използвах е windows 7.

Програми като офис-пакети и различни програми за обработка на изображения съм разглеждал (photoshop, coraldraw, autoCAD и други).

През 2014г. смених курса и преминах към OS Linux.

На първо време започнах с Ubuntu 13, а като навлязох в OC, видях нейните плюсове.

Заради работата с linux започнах да разбирам и кода, как да взаимодейства по-добре с Операционната система.

През 2015г. почнах със сървърна поддръжка.

От кога се занимаваш с програмиране?

В 5 клас за пръв път се учих да програмирам на "Правец 8" с език "Basic".

През 2000 год., когато вече бях в 9 клас, започнах да разглеждам езици в програмирането, като Qbasic, Pascal и C. Какво е компилация на езиците?

През 2004г. започнах да се запознавам с Web и езици като HTML, CSS, но тогава, за разлика от сега, нямаше възможност да те заливат с курсове и информация. Разполагаше се с много оскъдна информация, сам трябваше да търсиш с много повече усилия от сега.

На 21 октомври 2004г. си регистрирах първия domain - darealex.com. Тогава ползвах хостинг компания host.bg.

Бързо започна да не ми е достачно само да знам HTML, CSS и започнах да изчавам JavaScript, PHP.

Започнах с PHP4, който тъкмо започваше да взима надмощие над PHP3.

През 2005г. започнах изучаване на database Mysql.

Тогава започнах да уча в ТУ - София. Там ни запознаха с език DELPHI (надграждане на езика Pascal) и база данни MS ACCESS. Отне ми половин година, за да осмисля и да разбера смисъла на базата данни и силата на езика SQL- заявки.

С навлизане на PHP5 основно започна да се програмира на OOP.

Към 2008г. се запознах с OOP (обектно програмиране) и неговите силни страни.

През 2014г., когато започнах работа с OS Linux стартирах и обучение по shell script Bash.

През 2014г. исках програмирането да има физически дейстивия.

През 2015г. изкарах курс за Arduino към Софтуни.

От 2015г по-засилено изучавах C, C++ за програмиране на микроконтролери и софтуерни решения за по-голяма производителност.

От кога се занимаваш с мрежи?

Както вече говорихме, още когато се наложи да се прекара интернет у дома, се запознах с безжичната технология и с усилването на сигнала с антени през 2003г.

Около 2007г. в София окабелявахме един квартал там се запознах с изграждане на квартална мрежа и поддръжка.

След 2010г. се самообучавах от различни курсове по Мрежи, Системна Администритани. Различни видове мрежови топологии, мрежови протоколи, MAC, ARP, IP, DHCP, TCP, UDP PORT, DNS, DOMAIN и др.

От кога се занимаваш с електроника?

Пак всичко започва в ранното детство, преди 5 клас. Тогава имаше конструктори - единият беше за по-механични неща, но имах и с електрически.

Можеше да се сглоби светофарна уредба, прости ел. вериги за стартиране на мотор чрез ключ, чрез бутон, чрез ключ за няколко вериги.

След това преминах през чупене, за да се разбере нещо, или от любопитство. Някъде около 2000г. след ремонта на един ТВ - неуспешно, осъзнах, че хардуерните ремонти са много скъпи хобита и при този неуспех, реших, че ще премина към софтуер.

Но винаги ми се е искало да мога да управлявам, чрез компютър и контролери.

През 2014г. започнах изучаването на електрониката.

Тогава имаше много реплики "Защо навлизаш в тази област? Прави си сайтове."

Основно ме движеше нуждата да знам, и това ми е водещо за нови знания и умения.

Започнах да търся литература. Вече имам много силен опит в самообученията и това не е проблем за мен. Сега информацията е много по-достъпна.

Целта и магията в електрониката, и в програмирането е да осъзнаеш нещата. Тогава настина знаеш да ги ползваш.

Лесно е да изкопираш код или схема, а истинските знания са да може сам да ги измисляш.

Успях да комбинирам програмиране и електроника и да разбера.

Разбрах значението на 0 и 1 - колко дълбоко е заложено във всичко, това ми помага още по-добре да разбирам различни комуникации между устройствата и как работят програмните езици.

В момента мога да изградя система за управление от единия край на света до другия (следене на физически данни, управление на мотори и др), като лично мога да изработя всеки един етап сам - от физическото устройство, през комуникацията, до софтуера за управление или мониторинг.

През 2018г. изкарах обучение по дигитална сигурност. Хакерството не ми е от най-любимите сфери, но в свят на дигитализация, трябва да се взимат превантивни мерки. Дали има нещо сигурно - няма.

Човешката немарливост и мързел са достатъчно слабо звено на всяка система.

От протоколна гледна точка, когато се изгражда система, трябва да бъдат заложени правила за сигурност.

Защо реши да навлезеш и в икономически направления?

Всичко около нас е търговия. Ако не работиш за правилния пазар и на правилния пазар, значи всичко е безсмислено.

През 2004г. поддържах база данни в агенция за подбор на персонал и имах поглед върху хора от всякакви позиции. Това ми отвори много мирогледа за света.Човек трябва да има големи амбиции и мечти, но и да знае как да ги постигне.

Компютърните неща си ги учих и ми се отдаваха с лекота.

През 2005г. записах в ТУ - София специалност "Индустриален мениджъмнт" - 50% инженерни и 50% икономически знания. От там научих доста неща, които в първия момент не ги осъзнавах, но в последствие ми дадоха добър старт за общи познания.

Имаше много системи за управление в производствени предприятия, не беше най-важното какво пише в учебниците, а това, което преподавателите споделяха. Даваха примери. Какво е било в Германските заводи с интересни примери, управленчески решния, норми за време и как наши бригади са показвали как не трябва да се прави.

Обясняваха за технологичното време - за изработка и да се нарушават правила заради лоша дисциплина и до какво може да доведе.

Китайски системи за управление - за стимулиране на работници.

Погледът беше съсредоточен върху голямо производство и да комуникираме с инженери, затова изучавахме основно от всички инженерни специалности и от всички икономически специалности - в главата ставаше каша.

Но и хубава основа, ако имаш желание в бъдеще да надграждаш.

През 2010г. след провала на една фирма, но остана желанието втори път да се върна в управлението на фирма.

През 2015г. реших да уча "Маркетинг" в СА "Д.А. Ценов" - гр. Свищов.

Защо не продължих в сферите инженерство или мениджмънт? Защото общите познания ги имам вече, дипломата не е важна, важни са знанията.

В Свищов в специалност "Маркетинг" се оказа, че си държат на нея. Което за мен беше добре. За разлика от разпространена през последно време малко лоша репутация на Свищов.

Мога да кажа, че който иска да учи и да се интересува, няма значение къде учи.

Ако сравня ТУ - София и СА - Свищов, и в двата унивеситета си има изпити по предмети, които се вземат по-лесно и такива, по които преподавалите държат на предмета си.

Но ако сам ти не искаш, няма кой да те научи.

За мен преподаване е да ти покажат, а ако ти имаш желание, търсиш и надграждаш.

Та след като имам опит вече с провала на една фирма, и започнах да уча Маркетинг, си видях много от грешките, който съм допускал.

Много неща може да научаваш с практика в живота, но когато управляваш фирма, твоите лоши решения може да костват живота на фирмата. Или да са много скъпоплатени. Обученията дават общи примери и практики, от теб зависи как ще ги приложиш.

Маркетингът учи, че масата няма свободна воля и тя се програмира. Решенията, които се вземат за покупка, дори и спонтанните понякога не са толкова спонтанни.

Маркетингът има общо с програмирането, като програмист трябва също да влагаш много мислене истинският маркетинг прави анализ на данни и на база тях може да даде решение как да стане това.

Както си свикнал с работата с числа от програмиране, работата с база данни и с числови анализи е лесна. За да направиш архитектура на една база данни, трябва да си свикнал да структурираш данни.

През 2008г. имам интерес към фондовата борса и обучение за работа с графики.От филми за брокери на фондовата борса, вигаги съм се чудил как стават нещата там.

След много години занимания там, научих, че пари по-лесно се губят, отколкото се печелят. Според много хора борсата е хазарт, но може да се погледне, че всичко в живота е хазарт. Това просто е световен пазар за стока. Както във всяка търговия, или във всичко, свързано с икономика, има риск. Разликата е, че на фондовата борса, нещата са много динамични.

Последните разбирания за движенията на фондовия пазар са, че те опредлелят много събиятия след като са взети решения за тях.

Всичко е в една проста формула: количество, тъсене и предлагане. Там са голите сделки. Само като се интересуваш с движенията там, може да проследиш бъдещи събития.

Образование?

Образованието са първите стъпки човек да свикне в социална среда. Ако не се приобщиш в училище да контактуваш със съучениците си, после ти е трудно и занапред - за мен е социален контакт, а знанията, ако ти сам не ги искаш, няма кой да ти ги налее.

Хората, които срещаш в училище, после работиш с тях.

Поради многото информация съм съкратил част от информацията за преминати обучения.

Най-любимите ти изказвания?

Обичам да чувам "Ти си като Google" - като го чуеш от няколко души, и то в различи възрастови групи, и различни среди.

Как се постига?

Всичко е желание и мотивация.

Аз имам проблем с очите, което успях да превърна в мой плюс. На мен ми коства повече усилия и ми отнема повече време от на средностатистически човек, за да фокусирам и видя обект. Но успях с малко повече услия и смятам, че всичко е възможно. Човек трябва да е решителен и целеустремен. За разлика от много хора, които виждат само външния вид на дадена машина, сайт, сграда и много други обекти от заобикалящата ни среда, аз съм свикнал да забелязвам общия изглед на даден нещо, архитектурата на нещата и как функционират. С една дума: какво значение има цвета на една сграда, ако тя няма здрави основи? Или един сайт, ако има правилната архитектура, лесно се сменя обвивката (дизайна), но трудно се изграждат и структурират данни и функционалности.

Много хора им е трудно да работят с ток, защото няма визуален елемент, всичко трябва да си го представиш в главата, а за да ти е лесно, с уред просто може да провериш дали е правилната стойност.

Правилната стойност е лесна за откриване - много от нещата са прости формули, просто да знаеш какво аритметично действие може да извършиш.

Човек, трябва да прави това, което иска, а не това, което му диктуват от заобикалящата среда.

Всеки вижда резултат, но не вижда целия път и какво е изминал, за да го постигне.